Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Sorular&yanıtlara- İş Hukuku
Vergi HukukuCevap :
Anlaşıldığı kadarıyla eşinize 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında ölüm tazminatı ödenmiştir. Borçlar Kanunu’ nun 440. maddesinde “Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.” düzenlemesi yer almaktadır.
Bu durumda ölüm tazminatının ödenmesine ilişkin durumlar aşağıdaki gibidir;
a) Ölüm tazminatı işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere ödenir.
b) İşçinin hizmet süresi 5 yıldan az ise bir aylık, beş yıldan fazla ise iki aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödenir.
c) Ölüm tazminatına esas ücret, işçinin en son aldığı net ücret tutarıdır. Kanun koyucu brüt ücret ifadesini kullanmadığı için ödemenin net ücreti üzerinden yapılması gerekir. Yani örneğin işçi vefat ettiğinde asgari ücret almaktaysa, ölüm tazminatının hesaplanmasına esas bir aylık ücreti net asgari ücret tutarı kadar olacaktır.
d) Ölüm tazminatı, bu tazminatı almaya hak kazanan kişiler arasında eşit olarak bölüştürülür.
Bu açıklamalara göre; vefat eden işçinizin çalışan süresinin 5 yılın üstünde olduğu dikkate alındığında, size ve varsa reşit olmayan çocuklarınıza toplam iki aylık ücret tutarında tazminat ödenmesi gerekir ve bu tazminatın siz ve reşit olmayan çocuklarınız varsa aranızda eşit olarak paylaşılması gerekir. Ayrıca ilgili madde de ölüm tazminatının brüt ücret üzerinden hesaplanacağına dair bir düzenleme yer almadığından, tazminatın eşinize ödenen net ücret üzerinden hesaplanması yerindedir.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

Ekim 2020 Vergi Dünyası Dergisi
Ekim 2020, Yıl:39, Sayı:470 ISSN No: 1300-851X 150