Vergi Dünyası
  • Üye Ol
  • Sepetim

    Sepetinizde 0 ürün var

Mart 2022

Sorular&yanıtlara- İş Hukuku

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Soru : Bir çalışanımıza sendikal tazminat ödemesinde bulunduk. Bu ödeme üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmamız gerekir mi?
Cevap :

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’ nun 25. maddesinde işçinin sendikal bir nedenle ayırımcı bir davranışa maruz kalınması durumunda işverenin işçiye en az bir yıllık ücreti tutarına bir tazminat ödemesine hükmedileceği belirtilmiş olup, bu tazminat uygulamada sendikal tazminat olarak adlandırılmaktadır.

            Öğretide genel olarak sendikal tazminat üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiği şeklinde bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ nun 12.05.2004 tarih ve E. 2004/9-255,  K.2004/290 sayılı kararında Direnme kararında, "uygulamada Kıdem Tazminatından gelir vergisi düşülmediği ve lehe yorum ilkesi uyarınca Sendikal Tazminatında gelir vergisinden istisna tutulması gerektiği", belirtilmiş ise de; Kıdem Tazminatı Gelir Vergisi Kanunu'nun 25.maddesinin yedinci bendinde açıkça gelir vergisinden istisna edilmiş olup, sendikal tazminat yönünden bu konuda yasal bir düzenleme bulunmadığından, az yukarıda açıklanan ilkeler gereğince, genişletici yoruma gidilmesi mümkün değildir. Bu durumda; bilirkişi raporunda 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 31'nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca hesaplanan tazminat miktarından, gelir vergisinin indirilmesi zorunludur.” vurgulamaları yapılarak, sendikal tazminatın gelir vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

            Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen 28.03.2015 tarih ve E.2015/14318, K.2016/7407 sayılı kararda da; “İhbar tazminatı, kötüniyet tazminatı, sendikal tazminat, ayrımcılık tazminatı, iş güvencesi tazminatı gibi ücret niteliğinde olmayan tazminat alacaklarında net tutar bulunurken, 5510 sayılı yasanın 80. maddesi uyarınca % 14 oranında sosyal güvenlik primi ve % 1 oranında işsizlik sigortası kesintisi yapılmaz, sadece vergi kesintisi (gelir vergisi ve damga vergisi) yapılır. Kıdem tazminatından ise ... işçi payı, ... işsizlik sigortası ve gelir vergisi kesintisi yapılmaz. Sadece damga vergisi kesilir. Ancak gazetecilerin 24 aylık kıdem süresini aşan kısım için hesaplanan kıdem tazminatı tutarı üzerinden gelir vergisi kesilmelidir. Gemiadamlarının hem tazminat niteliğindeki hem de ücret niteliğindeki alacaklarından ise gelir vergisi kesilmez. Bütün işçilik alacakları damga vergisine tabidir. Prim, ikramiye, ücret, boşta geçen süre ücreti gibi ücret niteliğindeki alacaklarda ise net tutar bulunurken, hem vergi kesintilerinin (gelir vergisi ve damga vergisi) hem de 5510 sayılı yasada düzenlenen prim (... primi işçi payı) ve işsizlik sigortası (...işsizlik sigortası primi) kesintisinin yapılması gerekir. Somut olayda; davacının sendikal tazminatı alacağından gelir vergisi kesintisi yapılmadan davacı lehine fazla alacağa hükmedilmesi hatalıdır.” benzer bir sonucuna ulaşılarak, açık bir biçimde sendikal tazminat üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiğini belirtilmiştir.

GİB tarafından verilen bir Özelge’de ise; işe başlatmama tazminatı ile sendikal tazminatın aynı mahiyette olduğu belirtilmiş ve bu nedenle sendikal tazminatın işe başlatmama tazminatına denk gelen kısmının vergiden istisna edilmesi gerektiği kalan kısmın ise vergiye tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.[1]


[1] GİB 13.04.2018 Tarih ve 62030549-120[25-2018/421]-E.375482 13.04.2018 Sayılı Özelge,

Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.

İlgili Diğer Yayınlar

    Hemen Satın Al