Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Sorular&yanıtlara- İş Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik HukukuCevap :
1475 sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14.maddesinde de belirtildiği gibi kadın işçinin evlilik tarihinden itibaren bir yıl içerisinde iş sözleşmesini feshetmesi halinde, asgari bir yıllık çalışmanın bulunması şartıyla kıdem tazminatına hak kazanılacaktır. Bu imkân sadece kadın işçiler için söz konusu olup, erkek işçiler tarafından böyle bir yola başvurulması durumunda kıdem tazminatı talep edilmesi söz konusu olamayacaktır.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmek isteyen kadın işçinin, bu yöndeki iradesini evlilik tarihinden itibaren bir yıl içerisinde ortaya koyması şartıyla, ihbar öneli tayin etmesine gerek yoktur. İhbar öneli tayin edilmesine gerek olmadığı için, evlilik nedeniyle iş sözleşmesini herhangi bir ihbar öneli tayin etmeksizin fesheden kadın işçinin ihbar tazminatı ödemesi de söz konusu olmayacaktır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen 20.05.2014 tarih ve E.2012/10999, K.2014/16076 numaralı kararda da bu durum açıkça belirtilmiştir;
“4857 Sayılı İş Kanunu'nun 120.maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte olan 1475 Sayılı Kanunun 14.maddesinin 1.fıkrasında, bayan işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanabilecek şekilde feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Kadın işçinin evlilik sebebiyle fesih hakkı, evlilik tarihinden itibaren başlar. Bu hak, sadece bayan eşe tanınmış olup, resmi evlilik işleminin tamamlanmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.
Kadın işçinin Kanunun tanıdığı fesih hakkını kullanması halinde, kıdem tazminatı talep hakkı doğar. Feshin işverence kabul edilmesi gerekmez. Aynı zamanda işçinin işverene ihbar öneli tanıması zorunluluğu da bulunmamaktadır.”
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

AĞUSTOS 2023 VERGİ DÜNYASI DERGİSİ
AĞUSTOS 2023, Yıl:42, Sayı:504 ISSN No: 1300-851X 340