Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Sorular&yanıtlara- İş Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik HukukuCevap :
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi’nin 25.04.2012 tarih ve E.2010/7642
K.2012/14341 sayılı kararı aşağıya alınmıştır;
“657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 32. maddesi uyarınca öğretim yılına hazırlık ödeneği, Kanunun eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen ünvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara, her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda yapılan, öğretim yılına hazırlık ödeneğidir.
Bu ödenek maddede açıkça belirtildiği üzere değinilen yasa kapsamındaki öğretmenlere ödenecek bir hak olup, davacının tabi olduğu mülga 625 sayılı Kanun ve 5580 Kanunda Özel Öğretim Kurumlarında çalışan öğretmenlere "eğitim ve öğretime hazırlık ödeneği" verileceğine dair özel bir düzenleme olmadığı gibi, bu ödeneğin geniş anlamda ücret kapsamında sayılma olanağı da yoktur.
Davacının bu hakkın ödenmediğinden bahisle iş akdini haklı olarak feshettiği kabul edilemez. Bu itibarla eğitime ve öğretime hazırlık ödeneği ve buna bağlı kıdem tazminatı talebinin reddi yerine kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”
Bu kararda da vurgulandığı üzere; eğitim ve öğretime hazırlık ödeneği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32.maddesinde yer alan “Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dâhil (…)(2) ) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.”, düzenleme kapsamında, eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen görevli olan öğretmenlere ödenen bir ödenektir.
Bu ödeneğin özel okullarda çalışan öğretmenlere ödenmesi söz konusu değildir. Bu nedenle bu ödeneği işvereninden talep eden ve bu talebi reddedilen özel okul öğretmenlerinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmeleri ve kıdem tazminatı talep etmeleri söz konusu değildir. Ancak bu ödeneğin ya da bu ödeneğe benzer bir ödeneğin ödeneceğine dair iş sözleşmesinde bir düzenlemenin bulunması veya sözleşmede böyle bir düzenleme yer almamasına rağmen işverenler tarafından öğretmenlere bu ödeneğin değişik dönemlerde ödenmesi sonrasında işyeri uygulaması haline gelen bir durumun ortaya çıkması üzerine, öğretmenlerin bu ödeneğin ödenmesini işverenlerinden talep etme hakları olacaktır. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, bu ödeneğin ödenmemesi durumunda iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilebilecek ve kıdem tazminatı talep edilebilecektir.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

ŞUBAT 2025 VERGİ DÜNYASI DERGİSİ
ŞUBAT 2025, Yıl:44, Sayı:522 ISSN No: 1300-851X 720