Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Haziran 2020
Dijital Hizmet Sağlayıcıların Vergilemesine Yönelik 476 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı İle Getirilen Stopaj Uygulanabilir Mi?
Eski Baş Hesap Uzmanı Gelir İdaresi Başkanlığı Eski Daire Başkanı KEMAL UZUN
200
Sepete Ekle
Kamu hizmetlerinin finansmanının sağlanması için mükelleflerden elde ettikleri gelirler, sahip oldukları varlıklar ve yaptıkları harcamalar oranında vergi alınmaya çalışılmaktadır. Vergilemede, bazı mükellefler ve bazı konular farklı sebeplerle bilinçli olarak vergi dışı bırakılabilmektedir. Bu sebepler bazen, varış ülkesinde vergileme prensibi gereği dolaylı vergilerde ihracatın vergi dışı tutulması, ekonomik çifte vergilendirmenin önlenmesi için tam mükellef kurumdan temettü alan kurum kazancının vergilenmemesi gibi vergileme tekniğinden kaynaklanırken bazen de iştirak kazançları ve taşınmaz satış kazancı istisnasında olduğu gibi belirli bir durumu özendirmek ve teşvik etmek amacını da taşıyabilmektedir. Bilinçli olarak vergileme dışında kalan mükellef ve konular yanında, vergilenmeye çalışılmakla beraber vergi sisteminin yapısından kaynaklanan bazı sebeplerle bir kısım konular da vergi dışı kalabilmektedir. Bu durumlardan biri son yıllarda gelirleri hızlı şekilde artan ve vergileme iştahı en yüksek olan dijital hizmet sağlayıcı çok uluslu şirketlerin 476 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile stopaj yoluyla vergilenmesinde yaşanmıştır. Elde ettikleri gelirler dikkate alındığında dijital alanda faaliyet gösteren bu küresel dijital hizmet sağlayıcı kurumların vergilenmesi gereği ortadadır. Ancak, bu vergileme ihtiyacı vergileme ilkelerinin ve vergi sistematiğinin önüne geçmemelidir.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al
Makaleyi Satın Al
Eski Baş Hesap Uzmanı Gelir İdaresi Başkanlığı Eski Daire Başkanı KEMAL UZUN 200
Haziran2020
