Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Aralık 1996
Motorlu Nakil Vasıtaları Alışı Ve Satışı Muhasebe Kaydı, Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar
Hesap Uzmanı Mehmet ÖZBUDAK
200
Sepete Ekle
Vergi Usul Kanunu'nun 328. maddesine göre "Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması halinde alınan bedel ile bunların envanter defterinde kayıtlı değerleri arasındaki fark kar ve zarar hesabına geçirilir."
Aynı Kanunun Mükerrer 298. maddesi (9. bent)ne göre amortismana tabi iktisadî kıymetlerin yeniden değerlemeye tabi tutulduktan sonra satılması halinde ise satılan iktisadi kıymetlere isabet eden değer artışları aynen birikmiş amortismanlar gibi muameleye tabi tutulur.
Pasifte özel bir fon hesabında gösterilen yeniden değerleme sonucu teşekkül eden değer artışları kurumlar vergisi mükelleflerince sermayelerine ilave edilebilir. Dolayısıyla değer artış fonunun tamamen sermayeye ilave edilmiş olduğu durumda bilançoda değer artış fonu kalmayacağından sözkonusu satış halinde bu satışın kar ya da zararını tespit ederken sadece birikmiş amortismanlar gözönünde bulundurulur.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
