Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Nisan 2020
Tasfiyeye Giren Şirketler Tarafından Ayrılmış Olan Şüpheli Ticari Alacakların Ve Aciz Vesikasına Bağlanmış Olan Alacakların Tasfiye Dönemine Etkisi Nasıl Olur?
SMMM İBRAHİM APALI
150
Sepete Ekle
Günümüz şartlarında işletmeler ya amaçlarına ulaştıkları için ya da amaçlarına ulaşma imkanı kalmadığından veya ana sözleşmesinde belirtilen sürelerinin dolmasından dolayı kapatılmak istenebilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre şirketin sona ermesi ve tasfiyesi ile ilgili konular ise 529-547. maddelerinde 5520 sayılı kurumlar vergisi kanununda düzenlenmiş ve sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır. Bazı kanunlarda da tasfiye ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Şirketler işlerinin iyi gitmediği, durumlarda ticari faaliyetlerin devamlılığı için bazen bahsi geçen asgari sermaye tutarları yetersiz kalmakta ve bir süre sonra şirketler borca batık hale gelmektedir. Kimi zaman ise bu süreç şirketleri iflasa sürüklemektedir. Hiçbir ticari işletmenin amacı zarar hatta iflas etmek değildir. Dolayısıyla süreç iflası zorunlu koşmadan önce başka çıkış yolları da vardır. Bu yollardan en çok kullanılan yöntem ise şirketin tasfiyeye girmesidir. Şirketlerin kapanması demek tasfiye işlemlerinin başlaması demektir. Ancak işletmelerin kapatılması ise tasfiye sürecinin başlaması demektir. Bu süreç içerisinde alacaklılara alacakları dağıtılır, borçlulardan alacaklar tahsil edilir, şirket aktifleri elden çıkarılır ve şirketin finansal değeri kaybolacak şekilde şirket çözülmeye girer. Mali tabloda bulunan bütün değerler nakde çevrilir.
Alacağın temliki ise, 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 183. maddesine göre, sözleşme veya işin niteliği engel olmadığı sürece alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilmesidir.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

Nisan 2020 Vergi Dünyası Dergisi
Nisan 2020, Yıl:39, Sayı:464 ISSN No: 1300-851X 150
Yıllık Online Dergi ve Arşiv Aboneliği
Vergi Dünyası Dergisi ve Arşivler Online Olarak 12 Ay Boyunca Elinizin Altında. 6500