Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Eylül 2022
PROF. DR. ABİTTER ÖZULUCAN
Türkiye Muhasebe Standartları/türkiye Finansal Raporlama Standartları Ve Vergi Usul Kanunu Çerçevesinde Reeskont İşlemlerinin İncelenmesi, Karşılaştırılması Ve Muhasebe Uygulamaları
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİN TEMELPROF. DR. ABİTTER ÖZULUCAN

150
Sepete Ekle
Küreselleşme ile birlikte rekabetin artması, işletmelerin satış ve satın alma politikalarını değiştirmiştir. Bu nedenle işletmeler hasılatlarını geliştirmek için kimi zaman senetli/senetsiz mal/hizmet (ve diğerleri) satışı yapmak, kimi zaman da satın almak zorunda kalmaktadırlar. Dolayısıyla bu anlayış, işletmelerin aktif ve pasif kalemleri arasında senetli/senetsiz alacak ve borçlarını artırmaktadır. Tabii ki bu anlayış ile yapılan ticaret, söz konusu malın/hizmetin peşin satış/alış fiyatı ile vadeli satış/alış fiyatını değiştirmektedir. Çünkü vadeli satışta/alışta, satış hasılatı/maliyeti içerisinde hem mal/hizmetin peşin bedeli hem de vade farkı yer almaktadır. Vade farkı da kendi içinde cari döneme ait olan ve/veya gelecek dönem/dönemlere ait olan tutarı içermektedir.
Mali tabloların gerçeğe uygun olarak düzenlenebilmesi için, dönemsellik kavramının dikkate alınması, cari döneme ait olmayan gider ve gelirlerin tahakkuk esasına göre ayrıştırılması ve ilgili alacakların ve borçların net değeri üzerinden ifade edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle de reeskont işlemleri yapılmaktadır. İşte bu çalışmada reeskont konusu, uygulamaya önemli ölçüde yön veren Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Usul Kanunu çerçevesinde ele alınmıştır. Amaç, sözü edilen düzenlemelere göre; reeskont kavramının kuramsal olarak önemini, reeskont işlemine tabi alacak/borç kalemlerinin özelliklerini, alacak/borç kalemleri için reeskontun hesaplanma koşullarını, genel ve özellik arz eden reeskont işlemlerinin karşılaştırılmasını, benzer ve farklı yanlarını ve muhasebe uygulamalarını ortaya koymaktır. Ayrıca yapılan bu çalışmada, reeskont uygulamalarının mali tablo (bilanço ve gelir tablosu) kalemlerini ve ticari ve mali karı/zararı nasıl etkilediği, gerçeğe uygun, karşılaştırılabilir ve yeknesak (standart) bilgi üretmede reeskont uygulamasının önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

Makaleyi Satın Al
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİN TEMEL, PROF. DR. ABİTTER ÖZULUCAN 150
EYLÜL 2022 VERGİ DÜNYASI DERGİSİ
Eylül 2022, Yıl:42, Sayı:493 ISSN No: 1300-851X 180
Yıllık Online Dergi ve Arşiv Aboneliği
Vergi Dünyası Dergisi ve Arşivler Online Olarak 12 Ay Boyunca Elinizin Altında. 6500