Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Temmuz 2023
Yeniden Değerleme Değer Artış Fonlarının Değerleme Sonrası Kullanımı
Eski Baş Hesap Uzmanı ATA DİLİÇIKIK
150
Sepete Ekle
Mükellefleri enflasyonun olumsuz etkilerinden koruyan yeniden değerleme uygulaması yerine mevzuatımız giren, enflasyon düzeltmesi uygulaması en son 31 Aralık 2004 tarihinde uygulanmış, bu tarihten sonra Kanunda belirtilen şartlar oluşmadığı için enflasyon düzeltmesi uygulanamamıştır. 2018 yılından sonra VUK’un geçici 31 ve 32’nci maddelerinde yapılan düzenlemelerle, mükelleflere taşınmaz ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerini tek seferlik ve VUK’un 298 maddesinin de yapılan düzenleme ile enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşmadığı dönemlerde uygulanmak üzere sürekli yeniden değerleme uygulaması getirilmiştir.
Tek seferlik ve sürekli yeniden değerleme uygulaması sonucu hesaplanan yeniden değerleme değer artış fonları mükelleflerin bilançolarının pasifinde her iktisadi kıymet için ayrı ayrı olmak üzere özel bir fon hesabında ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Yeniden değerleme değer artış fonlarının sonraki aşamalarda farklı işlemlere tabi tutulması (tasfiye, devir, elden çıkarma, sermayeye eklenme vb.) durumunda ortaya çıkacak verilendirme süreci tek seferlik ve sürekli yeniden değerleme uygulamasından kaynaklanmasına göre bazı yönlerden benzerlik, bazı yönlerden ise farklılık göstermektedir. Bilançolarının pasifinde değer artış fonu bulunan mükellefler için vergisel açıdan en avantajlı durum, yeniden değerleme uygulaması sonucu oluşan değer artış fonlarının sermayeye ilave edilmesidir. Ancak TTK ve VUK hükümleri uyarınca yeniden değerleme değer artış fonları sermayeye ilave edilebilirken, halka açık şirketlerin bu fonları bedelsiz sermaye artışında kullanmasına SPK onay vermemektedir.
Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

TEMMUZ 2023 VERGİ DÜNYASI DERGİSİ
TEMMUZ 2023, Yıl:42, Sayı:503 ISSN No: 1300-851X 280
Yıllık Online Dergi ve Arşiv Aboneliği
Vergi Dünyası Dergisi ve Arşivler Online Olarak 12 Ay Boyunca Elinizin Altında. 6500