Vergi Dünyasını Keşfet
Popüler Başlıklar
- Birleşme Bölünme Ve Tür Değiştirme Hallerinde Vergi Uygulamaları
- Yargı Kararı Derlemesi -2: Dar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme
- Tevsi Yatırımlarda İndirimli Kurumlar Vergisi Hesaplaması
- Dönem Sonu Değerleme İşlemleri
- Avans Kar Paylarının Şirkete Geri Çağrılmasının Vergisel Sonuçları
Vergi Dünyası Hesabım
- Üye Ol
-
Giriş
Yeni Üye Ol
Üye hesabı oluşturarak, daha hızlı alışveriş yapabilir, yeni ve eski siparişlerinizin durumunu güncel takip edebilirsiniz.
Yeni Üye Ol -
Sepetim
Sepetinizde 0 ürün var
- Arama
BİLGİ
BİLGİ
Sorular&yanıtlara- İş Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik HukukuCevap :
İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortayı ifade eder.
Kıdem tazminatına hak kazanmak amacıyla ve muvazzaf askerlik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdiren sigortalının işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi hususunda bir düzenleme yoktur. Muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılan sigortalının işsizlik ödeneğine hak kazanması hususu İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin 3 no’lu Tebliğin 4. maddesinde yer alan düzenlemelerle ortaya konulmuştur. Hükümde muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılan sigortalının, terhis olduktan sonra 30 gün içerisinde Kurum’a başvurması halinde işsizlik ödeneğine hak kazanacağı öngörülmüştür.
Askerlik hizmeti nedeni ile işinden ayrılan işçiler askerlik tarihinden önceki son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olmak ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak koşulu ile işsizlik ödeneği alabilirler. Ancak işsizlik ödeneği alacak olanların çalışmaya hazır bulunmaları gerektiği için işsizlik ödeneği başvurusunun askerlik dönüşü yapılması gerekmektedir. Eğer askerlik öncesi başvuru yapılmış ise hak edilen ödenek askerlik boyunca alınmamalı ve askerlik sonrası yeniden başvuru yapılarak hak edilen ödenek alınmalıdır. Askerlik sonrası işten ayrılış bildirgesi, terhis belgesi ve kimlik fotokopisi ile birlikte terhis tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde İş-Kur’a başvurulması gereklidir. Başvurunun 30 gün geçtikten sonra yapılması durumunda gecikilen süre hak kazanacağınız toplam süreden düşülmektedir.
İlgili Diğer Yayınlar
Hemen Satın Al

ARALIK 2022 VERGİ DÜNYASI DERGİSİ
ARALIK 2022, Yıl:42, Sayı:496 ISSN No: 1300-851X 180