Vergi Dünyası
  • Üye Ol
  • Sepetim

    Sepetinizde 0 ürün var

Aralık 2023

Sorular&yanıtlara- İş Hukuku

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Soru : Yabancı uyruklu çalışan bir işçinin iş sözleşmesinin sona erdirilmesi durumunda kendisine kıdem tazminatı ödenmesi gerekir mi? Bilgi verebilir misiniz?
Cevap :

Kıdem tazminatının usul ve esasları 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre; asgari bir yıllık çalışması bulunan işçiye, iş sözleşmesinin madde metninde belirtilen nedenlerle sona ermesi durumunda, hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

İş Kanunu’nun 1.maddesine göre; Kanunun 4. maddesinde belirtilen istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın İş Kanunu hükümleri uygulanır. Bu nedenle, istisna olarak gösterilen kişiler dışında, Türkiye’de çalışan yabancı işçiler de İş Kanunu kapsamındadır. Önemli olan, işçinin Türk veya yabancı olması değil, kıdem tazminatını ya da ihbar tazminatını hak etme koşullarını sağlıyor olmasıdır. 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde kıdem tazminatına ilişkin usul ve esaslar ortaya konulurken, işçinin Türk veya yabancı olması şeklinde herhangi bir ayırıma yer verilmemiştir.

Bu nedenle süreli çalışma izni, süresiz çalışma izni, bağımsız çalışma izni, turkuaz kart, şirket müdürlerine, yönetim kurulu üyelerine ve ortaklarına özel çalışma izinlerinden herhangi bir tür izinle çalışıyor olması koşulu ile yabancı işçiler de İş Kanunu’na tabidir ve bu kişilerde kıdem tazminatına ilişkin koşulları sağlamış olmaları durumunda bu tazminata hak kazanacaklardır.

Bu İçeriği Görüntüleyebilmek İçin Aşağıdaki Ürünleri Satın Alabilirsiniz.

İlgili Diğer Yayınlar

    Hemen Satın Al